Buah kurma
atau dalam bahasa Arab, tamar adalah dari jenis palm seperti kelapa sawit
sementara buahnya bertangkai seperti buah pinang. Kurma mengandungi khasiat
pemakanan yang tinggi seperti kismis dan aprikot kering. Antaranya kurma
kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat galian seperti
besi,kalsium, sodium dan potasium. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang
2 %, serat hampir 4 % manakala kandungan gulanya 50 hingga 57 %
glukosa. Ini menunjukkan kandungan gula di dalamnya telah ditukar secara
semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap badan
adalah serta merta. Gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai
fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak
boleh menyerap terus dalam badan. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum
bertukar menjadi glukosa lalu diserap badan sebagai tenaga. Kurma mengandungi banyak khasiat yg tersembunyi. Antara khasiatnya adalah:
- menghindar sembelit
- membantu melancarkan penghadaman makanan
- mengelakkan gangguan dalam usus
- mengelakkan cirit birit
- membantu menambah berat badan
- jantung lebih sihat
- mengekalkan sistem saraf sihat
- mengubati mabuk
- mengelakkan kanser perut
- mencegah buta malam
- merawat amenia
- membekalkan tenaga
- pek nutrisi lengkap untuk wanita mengandung
- menguatkan enamel gigi
- mencegah kelemahan seksual
KURMA AJWA (KURMA NABI) DAN KURMA RUTHAB (KURMA BASAH) merupakan makanan disunatkan ketika berbuka.
No comments:
Post a Comment